Własnoręczne wypiekanie chleba może być prawdziwą przyjemnością. Od niedawna pieczenie własnego chleba staje się coraz bardziej popularne. Jeśli zazwyczaj nie chcemy korzystać z gotowych mieszanek mąk sprzedawanych w supermarketach, możemy wybrać własną mąkę chlebową.

Jaka mąka sprawdza się najlepiej do pieczenia chleba samodzielnie?

Mąki używane do wypieku chleba muszą być bogate w gluten i rozpuszczać się w wodzie. Im wyższa zawartość glutenu w mące, tym lepszy chleb. Specjalna mąka chlebowa (https://www.bee.pl/biolife-maka-zytnia-chlebowa-typ-720-1-kg-bio_p997757.html) jest starannie zaprojektowana, aby była elastyczna i wygodna. Wartość dietetyczna mąki i chleba zależy od stopnia uszlachetnienia, czyli zawartości. Chleb z grubej mąki jest bogaty w witaminy, minerały i błonnik, który reguluje pracę jelit. Dlatego do domowych wypieków warto wybierać mąki chlebowe o odpowiedniej grubości.

Jakie są rodzaje mąk chlebowych?

W zależności od stopnia oczyszczenia, mąki są podzielone na kategorie z symbolami matematycznymi i znakami towarowymi. Im wyższa ilość mąki, tym mniej przetworzona jest w rzeczywistości – na przykład mąka pszenna pełnoziarnista będzie oznaczona jako 2000, dla odmiany mąka tortowa jako 450: najwięcej chleba wypieka się z mąki przesianej i całej mąki do liczby 1400, wraz z mąką żytnią (720) i mąką chlebową. Cóż, im ciemniejsza mąka, im wyższy numer klasyfikacji, tym zdrowsza mąka. Istnieje wiele jej rodzajów, takich jak mąka pszenna, które są bogate w składniki odżywcze. Lżejsze mąki tracą w procesie produkcji część swoich dodatków odżywczych. Mąki jasne mają wysoką zawartość węglowodanów (77%), rozpuszczalnego błonnika, wapnia i substancji prostujących. Biała mąka zawiera więcej skrobi niż mąka pełnoziarnista. Mąka chlebowa jest bogata w błonnik, dlatego też jest polecana osobom, które stawiają opór tłuszczom. Mąka chlebowa może być źródłem witamin, takich jak:

  • witamina B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • karoten.

Ponadto, mąka chlebowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń i cynk. Małe ilości mąki są łatwe do strawienia. Polecana jest dla osób o łatwostrawnych nawykach żywieniowych. Osoby takie nie mogą spożywać pełnoziarnistych mąk pszennych, ponieważ są one trudno rozkładalne.

Do czego możemy wykorzystać mogę chlebową?

Mąka chlebowa jest wszędzie. Służy do wypieku chleba, ciast i produkcji specjalnych sosów. Jednak nie każdy może z niej korzystać. Jakie są właściwości mąki chlebowej? Dlaczego warto o nich wspomnieć i kto powinien go unikać? Mąka chlebowa jest jednak bardzo zdrowa.